Skip to main content

3 CARA AWAL UNTUK KELUAR DARI ZON SELESA

75ca575b6b804ff8517d3173b02621d5

Baru-baru ini,seorang  kenalan saya menghadiri satu road show daripada seorang pakar jutawan, seorang motivator, pakar hartanah dan juga blogger terkenal, Azizan Osman.

Beliau menceritakan bahawa begitu ramai manusia menghadiri ceramah tersebut sehinggakan penuh sesak dewan yang besar.

Rata-ratanya semua yang hadir kerana inginkan motivasi dan panduan untuk berjaya dalam perniagaan.

Menurut firasat saya yang tak berapa nak pandai berfirasat ini, mereka yang hadir adalah mereka yang inginkan kejayaan dalam hidup. Mereka perlukan motivasi untuk berani bergerak menyusun langkah menjadi manusia yang hebat.

Langkah ini lah sebenarnya yang akan membawa keluar daripada zon selesa. Zon selesa bukan bermaksud hidup yang selesa dan senang.

Apabila kita melakukan sesuatu rutin berulang kali setiap hari, kita adalah antara yang berisiko untuk tergolong dalam zon yang dikenali sebagai zon selesa.

Untuk tergolong dalam zon selesa tidak bermaksud sesuatu yang tidak baik. Cuma apabila kita sudah terlalu lama dalam zon ini, kita akan menjadi sudah tidak produktif, tepu ataupun statik dalam kehidupan.

Maka saya menulis artikeli ini untuk mencadangkan 3 cara dan langkah awal untuk sekurang-kurangnya membuatkan anda tidak terbeban dengan tekanan untuk berubah daripada zon anda sekarang.

3 cara mudah ini sebenarnya tidak memerlukan pengorbanan  yang besar, kos yang tinggi, dan masa yang lama.

Apa 3 cara itu?

Read More

SELAMAT HARI GURU : SELAMATKAH GURU?

6c9a2c9d80c84b84bba362620b14cd1e

Selamat hari guru. Buat semua insan yang bergelar guru. Rasanya masih tidak terlewat untuk saya ungkapkan ucapan yang setiap 16 Mei di sambut di seluruh negara.

Jika tahun lepas saya pernah menulis artikel yang bersangkut paut juga dengan Hari Guru.  Maka, tidak sah sekiranya tahun ini saya tidak mengeluarkan artikel, tema yang sama namun perceritaan berbeza.

Seperti biasa, akan menjadi pesta viral di media massa mengenai sambutan hari guru di seluruh negara. Pelbagai ragam guru yang boleh kita boleh saksikan.  Pelbagai jenis slogan tema sambutan juga kita dihidangkan saban tahun.

Daripada guru memakai pakaian sekolah, berbaju orang-orang kampung, bergaya dengan pakaian superhero, dan bermacam-macam tema di sambut.

Namun, adakah kita cukup memahami makna atau pengertian menyeluruh disebalik ungkapan Selamat Hari Guru itu?

Read More

NOKIA : KENANGAN MU MENGUSIK JIWA

archeology_by_mclelun-d5ukekc

Ini bukanlah sebuah lagu mahupun ringtone handphone NOKIA. Artikel adalah perkongsian sebuah pengalaman yang mungkin anda juga pernah mengalaminya.

Bagi yang membesar pada zaman awal tahun 2000-an seperti saya, jenama NOKIA  merupakan antara perkataan yang tidak perlu diperkenalkan lagi.

Saya masih ingat lagi di era kegemilangan 3310, model NOKIA paling laris waktu itu, manusia seantero Malaysia berlumba-lumba untuk memilikinya.

Tidak lama selepas itu, 3310 mengeluarkan versi ‘blue light’ yang turut mencipta fenomena. Saya adalah antara yang turut memiliki model tersebut. Masih segar di ingatan harganya yang bernilai RM399.00.

Bagi yang ada duit lebih, model butterfly merupakan model versi mahal yang lebih stylo dan bergaya. Saiznya adalah kecil berbanding 3310. Untuk makluman, pada waktu itu makin kecil model handphone, semakin mahal harganya. Berbeza dengan sekarang.

Apa yang membuatkan model NOKIA ini meninggalkan suatu kenangan yang indah sehingga ia mengusik jiwa?

Read More

TERIMA KASIH LEICESTER CITY!

cea5e77c27aba40aca78547135e0c136

Sudah agak lama saya tidak update artikel baru ni blog ini. Kesibukan dunia kadang-kadang memenatkan minda dan fizikal. Baru-baru ini baru sahaja selesai pilihan raya negeri Sarawak, dimana seperti yang dijangka itulah pemenangnya.

Dalam sibuk-sibuk kita dihujani dengan berita ‘kamek sayang sarawak’ di media arus perdana, peminat bola sepak seantero dunia telah menyaksikan juara baru liga perdana Inggeris (EPL) iaitu Leicester City. Bukan MU, MC, Arsenal, Chelsea, mahupun Liverpool. Tetapi Leicester City.

Ketika awal saingan EPL, Leicester City hanyalah pendatang baru Liga yang baru hendak bersaing di liga yang paling mencabar di muka bumi ini.

Tiada siapa pun yang mengenali pemain-pemain Leicester City. Pasukan ini tidak mempunyai pemain ternama dan mahal, tidak mempunyai penyokong kuat di seluruh dunia seperti rakan kelab lain di EPL, dan ramai yang meramal pasukan ini hanya bertahan cuma semusim di pentas EPL.

Tetapi benar kata orang, bola itu bulat. Bola sepak bukan sekadar tentang nilai pemain, jenama, dan kuasa duit. Bahkan ia lebih daripada itu.

Kelab-kelab yang mempunyai kuasa wang seperti MC dan Chelsea sibuk membeli sesiapa sahaja pemain yang mereka hendak tanpa mengambil kisah harga yang tidak masuk akal nilainya.

Kuasa wang telah sebenarnya menghancurkan bakat-bakat muda yang sedang meningkat naik. Pemain-pemain akan ditawarkan wang yang lumayan serta pelbagai lagi imbuhan agar sign kontrak.

Read More